Kristof en Kim

Onze (kinder)boekentoptien

Onze (kinder)boekentoptien

Onze (kinder)boekentoptien

Je vindt het in de Humo, in de Standaard en in de bibliotheek: een boekentoptien!

En vanaf nu dus ook hier! Voor het slapengaan worden hier graag boekjes ‘gelezen’. Onze favorieten van het moment:

 1. volg-die-auto
  Volg die auto (Lucy Feather)
  – een kleurrijk boek boordevol voertuigen waarbij Muis achter Gorilla aan gaat, dwars door de bergen, via het treinstation en langs de markt. Het is een plezant zoekboek waarbij Axl-Miro heel enthousiast Muis de weg wijst naar Gorilla en waar vanalles te zien en te ontdekken is! De reden waarom Muis op de motor de achtervolging op Gorilla in de gele auto inzet blijft een raadsel tot op het eind, met een verrassende ontknoping.
 2. anna in het circus
  Anna in het circus (Kathleen Amant) – Axl-Miro’s favoriet van de afgelopen weken: we leenden dit boek in de bibliotheek en we hebben de volle zes weken avond na avond dit boekje gelezen. Ik vreesde even dat hij het verhaal van Anna zou missen zodra het boek terug naar de bib moest, maar gelukkig hadden we voldoende waardige vervangers om Anna en de circusartiesten te vergeten!
 3. Felicia
  De tien koekjes van Felicia (Hilde Cuppens) – In dit boek is de hoofdrol weggelegd voor de pop Felicia, die tien koekjes heeft gebakken voor haar vriend Floris. Onderweg komt Felicia heel wat dieren tegen die allemaal een koekje smullen… waardoor ze met lege handen bij Floris aankomt! Achteraan in het boek staan (naast het recept voor de koekjes) maskers om alle dieren uit het boek te knutselen. Axl-Miro liet alvast weten dat hij graag de krokodil wil zijn (dat het een schildpad is laten we even buiten beschouwing ;-))! Een schildpadden/krokodillenmasker staat hier dus op het to-do-lijstje!
 4.  grrr
  Grrr! (Liesbet Slegers) – Isolde is fan van flapjesboeken. In dit boekje grommen heel wat dieren van plezier! Bijzonder amusant omdat Isolde mee grrrrromt!
 5. Dieren en hun eten
  Wie zou dat zijn? Dieren en hun eten (Liesbet Slegers) – Dezelfde auteur als ‘Grrr!’, evenveel dierenpret. Er zitten allemaal dieren verstopt en allemaal lusten ze wel wat anders.
 6. rode trein
  Waar is de rode trein? (Melanie Brockamp) – Een zoekboek dat opengevouwen kan worden tot groot formaat. De rode trein rijdt doorheen het landschap en er is superveel te ontdekken in dit dikke kartonboek. Er zitten heel wat mopjes en leuke details verstopt in de tekeningen, zoals het wegvliegen van een pruik en een geit die stiekem van de taart snoept!
 7. Omhoog omlaag 123 Donsje
  Tellen van 1 tot 10 & Omhoog, omlaag! (beiden van Tad Hills) – Axl-Miro kan intussen vrij vlot tot tien tellen en ‘leest’ tegenwoordig graag boekjes waarin geteld worden. Tellen met Donsje & Pluimpje komt hier dus vaak uit de boekenkast, meestal samen met ‘Omhoog, omlaag!’, een boekje over tegenstellingen. Met de nodige intonatie een plezant boekje om snel en t r a a g te lezen, heel erg blij of een beetje triest.
 8. dierentuin
  Een dierentuin om open te vouwen (Lucie Brunellière) – Een toppertje om mee te nemen op restaurant of de wachtzaal: in een mum van tijd verander je het platte boekje in een dierentuin. De boerderij hebben we ook in huis en beiden zijn ideaal als afleiding onderweg, zowel voor Axl-Miro als Isolde!
 9. Groen
  Groen (Mark Sperring & Leo Timmers) – Ik ben zelf fan van de toffe tekeningen van Leo Timmers, en Axl-Miro giechelt al bij het begin van het boek omdat hij al weet hoe het gaat eindigen… Gust is gek op groen. Zijn grote zus plaagt Gust en noemt hem een groene kool, een schimmel, een smerige kever… Maar Gust is niets van dit alles. Maar wat is hij dan wel? (spoiler alert! *insert gegiechel van Axl-Miro*, aangezien grote zus eindigt tussen de tanden van een groene krokodil! – we gaven dit boekje ook aan kleine Gust cadeau)
 10. oma en opa
  Bij oma en opa (Guido Van Genechten) – Dit verhaal hebben Axl-Miro en Isolde al talloze keren gelezen bij oma en opa thuis en sinds een tijdje staat het ook in onze boekenkast. Op de achterflap staat: “Een zacht en gezellig boek voor alle kleinkinderen en hun grootouders” en dat kan ik helemaal bevestigen! Het recept voor kersentaart krijg je er als toetje bij!

(Voor)leestips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.