Kristof en Kim

Wasbaar

Wasbaar

Wasbaar

*Kaka-alert! Wie geen zin heeft in pamper-verhalen mag nu stoppen met lezen ;-)*

image

Wasbare luiers, het leek me een heel gedoe: zorgen dat ze op tijd gewassen zijn, een hoop verschillende maten aankopen, en wat doe je met die vieze kaka-doeken!? Ik ben allesbehalve een kampioen in de was doen, dus werden het wegwerp-pampers. Dat zorgde voor veel volle vuilzakken, zeker toen we twee kinderen hadden.

Ik begon me te informeren en rond Isoldes eerste verjaardag (vorig jaar in augustus) wilde ik wasbare luiers wél een kans geven. Isolde zat qua gewicht bijna aan de grootste maat GDiapers, meerdere maten kopen was dus niet meer nodig. We kochten bij Blabloom in Houthalen twee broekjes en waren vertrokken! Bij GDiapers heb je de keuze tussen een wasbare of een wegwerpinlegger. We kochten beide en namen de luiers meteen mee om te gaan kamperen. De wegwerpinleggers zijn biologisch afbreekbaar en dat was dus heel handig, ze konden bij het composteerbaar afval! Toegegeven: deze wegwerpinleggers hebben we enkel gebruikt als we enkele dagen op vakantie gingen, de rest van het pak staat hier nog ongebruikt.

Op de crèche en ’s nachts draagt Isolde nog steeds ‘gewone’ Pampers, in het weekend en tijdens verlofdagen gebruiken we de broekjes met de wasbare inleggers. We hebben intussen vier overbroekjes en twaalf inleggers en daar komen we meestal goed mee toe van vrijdagavond tot maandagmorgen, zonder teveel te moeten stressen om alles gewassen (en gedroogd!) te krijgen. Af en toe hebben we een lekkende luier, maar daar hebben we met wegwerp-pampers evenzeer last van.

cheeky-wipes-logo-1

Tegelijkertijd kochten we een doos Cheeky Wipes: wasbare vochtige doekjes! Daar ben ik zo mogelijk nog enthousiaster over als over de GDiapers! Massa’s vochtige doekjes kocht ik voorheen, terwijl ik altijd wat mottig werd van de geur. De ‘sensitive’ doekjes van Pampers vond ik nog een beetje ok qua geur, de andere merken vond ik zelfs een beetje vies om te gebruiken. We kochten 25 bamboedoekjes en die worden hier dagelijks gebruikt. Ik vind ze veel handiger omdat ze een beetje dikker zijn, met één Cheeky Wipe kom ik meestal toe terwijl ik anders minstens een drietal vochtige doekjes nodig had…

We merken het verschil vooral in de vuilzakken: we gingen van twee vuilzakken om de veertien dagen naar eentje!! We zijn nog steeds onze huisvuilzakken van vorig jaar aan het gebruiken en hoewel het eind april is zijn we onze nieuwe rollen nog niet moeten gaan halen.

Qua aankoop was het niet goedkoop: voor de volledige set Cheeky Wipes (25 doekjes + een doos voor de zuivere doekjes + een doos voor de vuile doekjes + druppeltjes voor beide dozen + zakjes voor onderweg) betaalden we zo’n 55 euro. Voor dat bedrag koop je ‘slechts’ 20 pakken vochtige doekjes van Pampers, de aankoop van de wasbare doekjes was het voor ons dus zeker waard!

Voor de GDiapers (4 overbroekjes + 2 extra inserts + 12 katoenen inleggers + 1 pak wegwerp inleggers) betaalden we in totaal ongeveer 175 euro. Tijdens de week draagt Isolde luiers van het Kruidvat die zo’n 19 cent per stuk kosten. Omgerekend hadden we voor het bedrag van de GDiapers dus ruim 900 wegwerpluiers kunnen kopen. Omdat Isolde de wasbare luiers enkel tijdens het weekend draagt (en we pas begonnen toen ze al bijna één jaar was), komen we dus duurder uit qua aankoop, maar ik vind de impact op het milieu niet te onderschatten. Als Isolde zindelijk is kunnen de GDiapers perfect nog voor een ander kindje dienen!

… en die vieze kaka-doeken? Dat valt eigenlijk goed mee! Meestal kan ik de stoelgang zo in het toilet kieperen, af en toe spoel ik de inlegger eerst uit onder de kraan ofwel doet de voorwasfunctie van het wasmachine goed dienst! Ik vreesde dat ik vaker moest wassen maar dat was niet het geval. Iedere keer dat ik handdoeken of ondergoed was, gaan de vuile luiers en Cheeky Wipes mee in het wasmachine (op 60°, af en toe op 90°C). De elastische boord van de overbroekjes is verkleurd door het vele wassen (alleszins bij de groene, roze en gele luier, de rode behield wel goed zijn kleur), verder ben ik heel tevreden over de kwaliteit!

Stilaan kijk ik er naar uit om hier helemaal luiervrij te zijn, voorlopig maakt Isolde nog geen aanstalten om op het potje te gaan maar zegt ze wel flink ‘kaka’ als ze haar grote boodschap heeft afgeleverd…

image imageimage

Deze blogpost is niet gesponsord en bevat dus mijn eerlijke mening en oprecht enthousiasme over Blabloom, GDiapers en Cheeky Wipes! Tot en met 1 mei is er bij Blabloom 20% korting op de GPants en de disposable inserts!

Isolde draagt op de foto trouwens een pyjama die Kristof als baby droeg, qua duurzaamheid kan dat tellen 😉 Axl-Miro droeg de pyjama ook, weliswaar al toen hij 12 maanden was (Isolde is intussen 20 maanden en dus een stukje kleiner als haar broer op die leeftijd)

One thought on “Wasbaar

  1. Resaarcle

    Ik ben ook gDiaperfan! Wij leggen nog een papiertje over de doeken dat een paar keer gewassen kan worden bij enkel nattigheid en doorgespoeld kan worden met viezigheid. Heel handig! Ik heb ook cheeky wipes overwogen, maar uiteindelijk lukt het ook met een washandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.